Streekbrood Drenthe


Roggebol

De roggebollen hebben een rond model. Zij krijgen een aparte vorm, doordat het deeg na een ‘bolrijs’ rondom wordt ingesneden en daarna platgedrukt. Ook de bovenkant van de roggebol wordt van enkele insnijdingen voorzien.


Zuidlaarder bol

Ook in de Zuidlaarder Bollen is rogge- en tarwebloem verwerkt. Daarbij is er een royale vulling van krenten en rozijnen met toevoeging van kaneel. Zuidlaarder Bollen hebben een grote reputatie. Zij werden vooral gebakken voor de bekende Zuidlaarder paardenmarkt, die ieder jaar wordt gehouden op de derde dinsdag van oktober.


Drentse stoet

Op de ovenvloer gebakken brood waarin rogge- en tarwebloem is verwerkt. Na het opmaken van het deeg wordt het door de bakker ‘ingesneden’. Het langwerpige model vloerbrood krijgt daardoor een gestreepte bovenkant.


Galletjes

In Drenthe at men vroeger hoofdzakelijk roggebrood. Echter in de grotere dorpen bakten de bakkers voor de notabelen (de notaris, de dominee of pastoor) op zon- en feestdagen galletjes. Drievlechtjes, gebakken van wittebrooddeeg.